Hoe kies je de juiste domeinnaam voor je website

27 sep 2021

Met de sitebuilder van Siteklik doorloop je met gemak een aantal stappen die zelf een website maken mogelijk maken. Met het maken van je eigen website hebt je de eerste stap gezet in het online zichtbaar maken van je bedrijf. Bij een goede website hoort natuurlijk een pakkende domeinnaam. Het kiezen van een domeinnaam doe je natuurlijk niet zomaar. Om je op weg te helpen bij het kiezen van een goede pakkende domeinnaam heeft Siteklik de belangrijkste punten voor je uitgewerkt. Maar voordat we daar aan gaan beginnen, kijken we eerst naar wat een domeinnaam nu eigenlijk is.

Wat is een domeinnaam

Een domeinnaam is het unieke adres van je website op het internet. Een domeinnaam is opgebouwd uit twee delen:
1) De gekozen naam, bijvoorbeeld: Siteklik
2) Met daarachter de domeinextensie – bijvoorbeeld: .nl, .com, .amsterdam etc.
Deze unieke combinatie typen de toekomstige bezoekers van je website in de adresbalk van hun browser. Hierna worden zij doorgestuurd naar je website. 

Zes punten waar moet je op letten bij het kiezen een domeinnaam

Bij het kiezen van de juiste domeinnaam moet je met verschillende aspecten rekening houden. Zo moet de domeinnaam herkenbaar zijn, mag het niet te lang zijn, geen moeilijke tekens en woorden bevatten en zeer belangrijk, geen geregistreerde merknamen bevatten. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je een domeinextensie kiest die aansluit bij je land of locatie. Wil je dat je bedrijf goed gevonden wordt op Google? Zorg dan dat je een belangrijk zoekwoord opneemt in je domeinnaam.

Herkenbaarheid van je domeinnaam

Vaak wordt de bedrijfsnaam, een variant daarvan of in combinatie met een bepaald zoekwoord gebruikt als domeinnaam. De reden hierachter is dat mensen dan eenvoudig de link kunnen leggen met je bedrijf. Dit komt weer ten goede van je merkbekendheid en vindbaarheid. 

Houd rekening met de lengte van je domeinnaam

De mens houdt van gemak. Dit geldt ook voor het intypen van de domeinnaam. Ben je voornemens om een domeinnaam te kiezen van 26 letters, dan is de kans groot dat mensen hem: 1 niet kunnen onthouden en 2 het veel te veel moeite kost om hem in te voeren en zij het daardoor maar laten. Voorkom dus frustraties en kies voor een korte en krachtige domeinnaam. De beste lengte voor een domeinnaam ligt doorgaans tussen de drie en twaalf tekens.

Gebruik geen gekke tekens in je domeinnaam

Zorg ervoor dat je domeinnaam gemakkelijk in te typen is. Gebruik dus geen lange domeinnamen, maar voorkom ook onnodig gebruik van speciale tekens en cijfers. 

Wanneer je gewenste domeinnaam al bezet is, lijkt het toevoegen van koppeltekens aan de domeinnaam een goede oplossing. Dit kan echter verwarrend werken voor je klanten én wanneer ze een keer de koppelstreepjes vergeten ze zomaar bij de concurrent op de website belangen… Voorkom gebruik van koppelstreepjes in je domeinnaam.

Wees uniek én gebruik geen geregistreerde merknamen

Je bedrijf is uniek! Dit geldt ook voor je domeinnaam. Kies daarom voor een unieke en gemakkelijk te onthouden domeinnaam, zodat er geen verwarring ontstaat bij je klanten. Let daarnaast goed op dat je geen geregistreerde merknamen, zoals Apple, Lego, Coca-cola, Nike en dergelijke, gebruikt. 

Een domeinnaam als nikesportschoenenkopen.nl lijkt misschien een top domeinnaam. Dit lam echter een duur grapje worden wanneer Nike bij je aanklopt wegens onrechtmatig gebruik van het merk.

Kies een domeinnaam extensie die bij jou past

Wanneer je de extensie, het gedeelte achter de domeinnaam, gaat bepalen houdt dan rekening met je locatie. Ben je alleen werkzaam in Nederland kies dan voor een .nl domein. Wanneer je internationaal operationeel bent, kun je kiezen voor .com. Ben je regionaal werkzaam in Amsterdam, kies dan bijvoorbeeld een .amsterdam domeinnaam. Je kunt natuurlijk zoveel domeinnamen kiezen, kopen en koppelen aan je website.

Optimaliseer je domeinnaam voor Google

Zoals we in het eerste punt al aangegeven hebben kun je er ook voor kiezen om een zoekwoord of plaats toe te voegen aan je domeinnaam. Dit kan ten goede komen van je vindbaarheid in Google. Ben je bijvoorbeeld als hovenier werkzaam in de regio rotterdam, voeg dan rotterdam toe aan je domeinnaam.

Voordelen van het hebben van een eigen domeinnaam

 Het hebben van een eigen domeinnaam heeft een aantal grote voordelen. Hieronder hebben we de drie grootste voordelen voor je uitgewerkt.

Professioneel

Een eigen domeinnaam straalt een extra stukje professionaliteit uit. Je website is je visitekaartje van je bedrijf en daar hoort een officieel adres bij.

Gemakkelijk te bereiken

Klanten kunnen eenvoudig de weg naar je website vinden. Door een gemakkelijke te onthouden en te typen domeinnaam te kiezen kunnen potentiële klanten je gemakkelijk bereiken.

Zoekmachine vriendelijk

Je domeinnaam kan bijdragen aan de vindbaarheid van je bedrijf in Google. Voeg een zoekwoord of locatie toe aan je bedrijfsnaam en laat Google weten waar jij op gevonden moet worden.

Nu weet je waar je op moet letten bij het kiezen van een domeinnaam voor je bedrijfswebsite. Ga direct aan de slag! Maak zelf een website, kies de beste domeinnaam en lanceer je nieuwe website binnen 5 minuten.

Begin vandaag nog met Siteklik

Met enkele simpele stappen maak je eenvoudig een website voor jouw bedrijf

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant:

Website termen die je moet kennen

Website termen die je moet kennen

Ga je zelf een website maken, dan is het goed om te weten wat de belangrijkste website termen betekenen. Om jou hierbij te helpen heeft Siteklik een lijst gemaakt met daarin de belangrijkste website termen, zo ben jij volledig voorbereid om een professionele website...