Bespaar honderden euro’s met deze belangrijke aftrekposten voor zzp’ers

31 aug 2022

Zelfstandig ondernemers hebben een aantal fiscale voordelen, waarmee ze hun winst kunnen verlagen. De aftrekposten zijn afhankelijk van je inkomen en zelfstandigenaftrek. Voor iedere ZZP’er geldt dat er bepaalde aftrekken zijn waarbij minder dan 10% wordt geclaimd. Dit is echter gemakkelijk op te lossen met drie belangrijke aftrekposten voor ZZP’ers. Aftrekposten voor ZZP’ers zijn gespecialiseerd in optimale aftrekmogelijkheden voor deze groep ondernemers. In dit artikel lees je over drie belangrijke aftrekposten voor ZZP’ers, waardoor je honderden euro’s kunt besparen op je belastingaanslag.

Zelfstandigenaftrek

Het is een van de belangrijkste aftrekposten voor ZZP’ers. Dit is de fiscale regeling die ondernemers die een eigen beroep uitoefenen aanmoedigt om door te gaan. Als ZZP’er kun je een percentage van je inkomen als zelfstandig ondernemer opnemen. Voor jou wordt het dan als een loon én dat is ook belastingvrij. Hoeveel je daadwerkelijk kunt lenen kan je vinden op de website van de Belastingdienst.

Opleidingsaftrek en scholingsaftrek

Deze aftrekposten voor ZZP’ers zijn niet hetzelfde als een zelfstandigenaftrek. Het verschil is dat er géén sprake is van een lagere belastingschuld voor ZZP’ers en werknemers. Het is een vrij te besteden bedrag dat je kunt gebruiken voor een opleiding. Een scholing die je nodig hebt om de kwaliteit van je werk te verbeteren, of die voor een vervolg op je opleiding is. Bijvoorbeeld voor een masteropleiding. Het bedrag is maximaal € 1.130,00 per jaar voor ZZP’ers.

Aftrekbare zakelijke kosten

Deze aftrekposten voor ZZP’ers gelden voor uitgaven die deel uitmaken van je onderneming. Denk aan de kosten van je vergaderingen, de kosten van een verhuur van een vergaderruimte, software die je gebruikt voor je administratie en zakelijke reiskosten. In totaal is er sprake van 31 kostenposten. De ZZP’er kan deze kosten opnemen als ondernemersuitgaven en dus aftrekken in de belasting. Het is belangrijk om regelmatig overzicht te houden van je administratie en kostenposten te verantwoorden. In het begin als ZZP’er kan het lastig zijn om een goede administratie te houden.

Werkkosten en werkgeverslasten aftrekken

De aftrekposten voor ZZP’ers waarbij je op basis van je inkomen werkgeverslasten en werkkosten kunt aftrekken. De werkgeverslasten voor ZZP’ers zijn het bedrag dat je zou moeten betalen als loon. Het kan oplopen tot een percentage van 16%. Over de werkkosten kun je een deel van de administratiekosten aftrekken. Dit is bijvoorbeeld de kosten voor internet en telefoon. Met deze aftrekposten voor ZZP’ers kun je dus een eind maken aan een te hoge belastingaanslag. Dat is natuurlijk erg handig en is door iedere ZZP’er zeker waard.

Voorbeelden van belangrijke aftrekposten voor ZZP’ers

  • Zelfstandigenaftrek: Dit is de belangrijkste aftrekposten voor ZZP’ers. Het is een percentage van je inkomen als zelfstandig ondernemer en geldt voor alle ZZP’ers. Voor ZZP’ers die minder dan € 6.000,- verdienen geldt een percentage van 10%. Voor meer verdienende ZZP’ers kan het percentage oplopen tot 25%.
  • Opleidingsaftrek en scholingsaftrek: Deze aftrekposten voor ZZP’ers gelden voor iedere ondernemer. Het is een bedrag dat je kan gebruiken voor een opleiding. Een scholing die je nodig hebt voor je werk, of een vervolg op je opleiding. Het bedrag is maximaal € 1.130,00 per jaar.
  • Aftrekbare zakelijke kosten: Deze zijn zakelijke kosten die bij je onderneming horen. Denk aan de vergaderkosten, de kosten van een vergaderruimte, de software die je gebruikt voor je administratie en de administratiekosten. In totaal zijn er 31 kostenposten waarmee je rekening moet houden.
  • Werkkosten en werkgeverslasten aftrekken: Deze aftrekposten voor ZZP’ers gelden voor alle ondernemers. Het zijn de kosten die samenhangen met je werk en die worden vergoed door je werkgever. Denk aan de kosten van je vergaderingen, de kosten van een vergaderruimte of de kosten van software die je gebruikt voor je administratie.

ZZP’ers kunnen meer dan € 200 per maand besparen

Hoe meer je kunt besparen op je belastingaanslag, hoe meer marge je hebt in je budget. Daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk op zoek gaat naar aftrekbare kosten en dat je opgeeft voor een belastingadviseur. ZZP’ers kunnen meer dan € 200 per maand besparen op hun belastingaanslag. Er is een groot verschil tussen de belasting die je moet betalen en de reiskosten die je mag aftrekken. Doe er dus alles aan om te ontdekken welke kosten je kunt aftrekken en hoeveel je kunt besparen.

Begin vandaag nog met Siteklik

Met enkele simpele stappen maak je eenvoudig een website voor jouw bedrijf

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant:

Website termen die je moet kennen

Website termen die je moet kennen

Ga je zelf een website maken, dan is het goed om te weten wat de belangrijkste website termen betekenen. Om jou hierbij te helpen heeft Siteklik een lijst gemaakt met daarin de belangrijkste website termen, zo ben jij volledig voorbereid om een professionele website...